Expedice Lužnice 2006 - zrození Zoa

20.07.2006 00:00

 

 

BOBR (Nikola)

 

Vyskytuje se především v povodí Lužnice, tedy pokud migruje jeho domovem je kraj v okolí Kladna. Bobr vyhledává partnera na celý život, ale flirtu s jiným zvířectvem se nebrání. Někdy je s Bobrem těžké vyjít, protože si chce dělat co chce a jak to chce. Ostatním zvířátkům se ale líbí jeho hruď a odvaha sundat kožich. Bobr má i svou vlastní hymnu! Když jde malý bobr spát, bobr spát…. Bobr má placatý ocas, protože mu kouří Kachna.

 

KACHNA (Linda)

 

 

Kachna se vyskytla tak, že přilétla z teplých krajů, protože jí přilákala krásná vůně zrajících švestek a jablíček. Kachna miluje všechno a všechny, ale nejvíc Bobra, protože mu musí kouřit ocas. Kachna je dobře stavěná a její lehce opeřené tělo jí některá zvířátka závidí a chtějí si ho osahat. Kachnu mají všechna zvířátka ráda, protože je nenáročná akorát potřebuje mít bohatého ptáka.

 

 

KŮŇ (Martin)

 

 

Tento hřebec se nevyskytuje nikde on se našel. Živí se především kopulací, což je takový divný semeno. V každém případě je velmi hravý a to ve všech směrech. Kůň nepije vůbec nic, jen hrozně chlastá. U Koně je zvláštní to, že každou chvíli stojí uprostřed Vltavy a nedotkne se vůbec vody. Všichni ho mají rádi, jenom Žirafa ho ráno nenávidí.

 

MÉĎA (Pavla)

 

 

Méďa se vyskytuje v lesích okolo Kladna, ale nenechme se zmást. Je to Medvídek Pú na soustředění z filmování. Méďa se vyznačuje přítulnou a milou povahou a rád lenoší. Ale ani sportovní aktivita mu není cizí – třeba rád jezdí na Koni atd. Méďa se podobně jako Myška probouzí v noci pro potravu. Není snad jediného zvířátka, které by jej nemělo rádo a nechtělo se s ním tulit.

 

MYŠKA (Lenka)

 

 

Myška se vyskytla tak, že jí zvířátka málem zašlápla, a tak si jí všimla. Myška se vyznačuje tím, že přes den je unavená, podřimuje či spí, ale jak padne noc – probouzí se, začne šmejdit a hledá potravu – nejlépe tu která se pohybuje a hraje si s ní. Zvířátka jí mají ráda pro její sametový kožíšek a její skladnou postavičku.

 

 

 

MUFLON (Tereza)

 

 

Muflon se vyskytuje především všude a to z toho důvodu, že tento Muflon je z plemene neřízené střely. Muflon se odmítá pást se Žirafou, protože si myslí, že její klátivou chůzi způsobuje alkohol. Muflon je specifický tím, že když mu fouknete do prdele, narovnají se mu rohy. Rozmnožování se nebrání, ale ještě se nikoho nezeptal. Muflon je tvor hravý a přítulný a proto je v Zoo velmi oblíben.

 

 

ŽIRAFA – Žifi (Vítek)

 

 

 

 

Žirafa se vyskytla. Jejím domovem je kraj zvaný dílna. Živí se především motory, což jsou opravdu divný stromy. Žirafa nepije tvrdý alkohol, jenom slivovici a to nanejvýš najednou 15 až 20 kusů za den – víc ne. Umí také výborně jezdit pod vodou. Je v Zoo velmi oblíbený, protože dokáže spáchat úplně všechno a ještě ho to baví.

 

 

 

 

KROKODÝL – Kroky (Jarda)

 

Asi z důvodu důležitosti si za jméno Kroky přidal ještě Balboa – i když to původně mělo být Dundee. Jeho domovem je hlavní město Praha – hlavně řeka Vltava, ale nedělá mu problém na nějakou dobu změnit sídlo. Je háklivý na své křestní jméno, protože kdo se jen odváží říct Jájo, tak se na něj hned rozohní: „Neříkej mi Jájo – to mi říkali, když jsem byl malej!“
 

 

 

 

 

EXPEDICE LUŽNICE – čtvrtek 20.7. – neděle 23.7.2006

 

Účastníci: Kůň, Kroky, Myška, Muflonek, Méďa, Kachna, Bobr, Žifi

 

DEN PRVNÍ

 

1415 – přijelo metro na Hlavní nádraží, z něhož se vypotáceli Kůň a Kroky a z vedlejšího vagónu vystoupily Myška, Bobr a Muflon.

Všichni společně se odebrali do místní kavárny, kde čekali na příchod zbývajících členů posádky. Během čekání se zvířátka postupně seznamovala a rozdělovala mezi sebe dresy Červeného ZOA.

 

Mezitím dorazili Kachna, Méďa a Žífa, a tak začala expedice Lužnice 2006 beze jména. Pomalu, ale jistě se zvířátka přemístila do lůžkových kupé. Všechna zvířátka držela pospolu až na výjimky typu Kachna, Žífa a Méďa, kteří seděli separé ve vlastním kupé.

 

Už před vlakem se ke zvířátkům přidal další neplánovaný člen posádky, mladý, pohledný, ale poněkud zmatený korejec (co vypadal jako japonec), který však byl po celou dobu výpravy neviditelný.

 

Než odjelo nádraží přistoupil průvodčí a zvolal „jízdenky, prosím“. Kůň se ho pokusil zmást, tím, že máme pouze místenky, vtip se ovšem nezdařil.

 

Zvířátka umírala vedrem a hladem, proto ochutnávala jablíčka a švestičky a Krokyho taštičky (masovou) – v poloze ležmo – kupé připomínalo malou velkou ložnici. Zvířátka si chtěla zazpívat, tak Kroky naladil kytárku a kulturní odpoledne mohlo začít. Co třeba STÁNKY…

 

Zvířátka v bujaré náladě dorazila do Suchdola. Než však dorazila do kempu, 2x po cestě zabloudila – nikdo ale neví čí to byla vina…??? Nakonec vše dobře dopadlo a zvířátka si postavila tábor.

 

Všichni se převlékli a odebrali se do pískového lomu, plného bahna, na zkoušku mokrosti vody a zákeřnosti místních drzých komárů. Potom se přemístili do zdejšího kiosku, kde povečeřeli smažený hegeš v podobě smaženého sýra a hranolek.

Kormidelníci lodí si vylosovali své háčky, bez kterých by se samozřejmě neobešli. Losování proběhlo za účasti notářského dohledu velkých panáčků. Nejvíce protestoval Žifi, který tvrdil, že tvrdý nepije, takže si dá slivovici. (Jablíčko je pro něj limonáda.)

 

Posádky se nalosovaly takto:

Komidelníci Háčci

Kůň Kachna

Kroky Méďa

Žifi Myška

Muflon Bobr

 

Během večera probíhaly neustálé porady kapitánů lodí u okýnka kiosku. Kapitánům se zželelo háčků a začali jim také nosit PHM (vysvětlení zkratky pro nechápavé – Pohonné hmoty). Probíhalo všeobecné veselí i s místními „STRÝCI“ (viz. Méďa). Kroky rozezpíval celou hospodu a naučil ostatní zvířátka velmi pěknou, dlouhou, smysluplnou písničku: „Po cestě kráčel šedivý osel, žvýkaje trávu, tak to sobě pěl: íá, íá, íá,…, která se několikrát opakuje a zrychluje. Žifi měl vždy věcnou připomínku, že by to zvládl i rychleji!

 

Podle stupně unavenosti zvířátka odpadala do stanů, v pořadí: Bobr (vedle stanu), Muflon, Kachna se Žífou a pak Méďa odjela na Koňovi a celé dlouhé 4 hodiny si někde jezdila. Z nepochopitelných důvodů zůstali u kiosku Myška s Krokym a Pepa, který do výpravy Červené ZOO vůbec nepatřil, ale velmi se mu ve společnosti zvířátek líbilo. Náhle vzniklo vykání mezi Krokym a Myškou, které přetrvá na věky, protože spolu husy nepásli. Den byl ukončen důležitým povídáním do půl čtvrté a přivleknutím uhoněného Koně Méďou.

 

Méďa na vlastní žádost chce vložit tuto větu: „Já s Koněm jsem spala venku místo toho, abych spala ve stanu s Žífou a Kachnou.“

 

PS: Ještě Kachna – bylo to fakt dobrý…

… a co je to vlastně ten hegeš???

 

DEN DRUHÝ

 

Po snídani přinesla zvířátka za velkého úsilí lodě a výbavu: 8 PÁDEL a vesty, na kterých se NESEDÍ!!!

 

Byla vyhlášena 1. soutěž o cenné body – hra na schovávanou – Kůň se svou posádkou Kachnou hledal lodě schované podél břehu řeky v úseku cca 2 km – našli všechny kromě Žífi a Myšky. V 2. soutěži, která byla rychlostní vyhrála (podle Krokyho – za nedovolených prostředků – fauly. Přitom bylo vše dovoleno a nic zakázáno!!!) Žífa a Myška. V 3. soutěži tohoto dne – měli kormidelníci vydržet postavení 1 minutu. Tuto zvláštní zkoušku nesplnil pouze Žífa. Po 2. dnu je bodové hodnocení takové:

 

Zvířátka Body

Kůň + 5 bodů

Kachna + 5 bodů

Kroky + 1 bod

Méďa + 1 bod

Muflon + 1 bod

Bobr + 1 bod

Žifi - 3 body

Myška - 3 body

 

 

Přibližně kolem třetí hodiny všichni dorazili do tábořiště Majdaléna. Po založení tábora vypukl všeobecný odpočinek.

 

Poté se expedice vydala do nejluxusnější restaurace na hlavní třídě. Všichni si stačili všimnout, že po cestě minuli pouť a ti všímavější nepřehlédli mateřskou školku, která byla založena roku 1975. Zvířátka navštívila zdejší „supermarket“, kde nakoupila nanuky a hlavně VYSOCE ÚČINNÉ REPELENTY za neskutečných 79 Kč, proti otravnému hmyzu, do kterých vkládala naději, že pomůžou, ale opak byl pravdou. Zabíraly max. 5 minut!!!

 

Po vydatném obědě nebo vlastně večeři došlo k rozlosování posádek na další den:

 

Kormidelníci Háčci

Kroky Myška

Bobr Méďa

Kůň Kachna

Žifi Muflon

 

Cestou zpátky se všichni zastavili na pouti, kde šikovní hoši vystříleli pro krásná a hodná děvčata krásné růže. Poté se zvířátka vydala vyřádit ke komediantům na autíčka a CRAZY BEACH – jediný bobr tuto atrakci bojkotoval, že by zvracel…

 

Pak se všichni přesunuli do kiosku do kempu, kde jsme začali stavět mrakodrapy z panáčků.

 

Zvířátka hrála hazardní hru Oko bere o zápalky – kdo prohrál, musel splnit předem zadaný úkol. Prohrály Bobr a Kachna, které musely splnit úkol – stát se neviditelnými a sebrat nějakou věc z cizího stolu. Splnily to úplně špatně, takže byli všichni chvíli ješitně naštvaní. Mezitím se Myška stihla prospat, když byla znovu akční, vystřídala jí Bobr.

 

Zvířátka se spontálně rozhodla, že půjdou znovu na pouť (bez Bobra – ta stále spala). Tam strávili cca 2 hodiny – stavěli další mrakodrapy a jezdili v autíčkách. Bylo to úžasné a zábavné! Poté co komedianti zavřeli a prodali všechny zlevněné lístky, šla zvířátka zpět do kempu pět (pro Kachnu zpívat ne 5) a pít.

 

Jako již předešlý večer zvířátka postupně podle stupně únavy odpadala. 1. odešel Žifi (když se nepočítá Bobr, která už dááááááávno spala), který si šel odplivnout kus žaludku a už se nevrátil. Pak odešla Kachna – asi hledat Žífu. Pak odešli společně Muflon, Kůň a Méďa. Výjimečně zůstali poslední Myška a Kroky s harmonikářem a kytaristou. Poté následovalo vyprávění do půl čtvrté – kolem čtvrté začalo vydatně pršet – Kroky na radu Myšky obětavě vzbudil Méďu a Koně, kteří tak tvrdě spali venku, že si ani nevšimli, že prší, a pozval je do své ložnice. Ložnice se však najednou stala velmi těsnou a Myšce se nacucal kožíšek i přes obranu Krokyho, proto se nepozorovaně odebrala do vedlejší ložnice k Muflonovi a Bobrovi.

 

Kůň si také vytvořil hymnu (aby nebyl pozadu za Bobrem):

 

Kdyby byl Bavorov, co jsou Vodňany,

dal bych ti hubičku na obě strany.

Ale že je za vodou, za vodičkou studenou,

nedám ti, má milá, ani jedinou.

 

PS: Kachna: Bylo to ještě lepší…

 

DEN TŘETÍ

 

Zvířátka se postupně budila a odcházela na snídani – ze snídaně se vrátily: Myška, Méďa, Kachna, Muflon a Bobr. Zbytek patrně od snídaně čekal na oběd – vše vzniklo z prohlášení Žifiho – „dáme slivovici?“

 

Přes mnoho apelů rozumných zvířecích samiček – Kůň, Kroky a Žifi nereagovali, aby se připravili k odjezdu. Na žádost Krokyho bude vložena tato věta: „Já Kroky Balboa čestně prohlašuji, že jsme poctivě projednávali budoucnost naší expedice a vůbec jsme si nevšimli, že ostatní odjeli.“

 

Cestu lodí pro jistotu nebudeme popisovat – každý si to moc dobře pamatuje a vidí to jinak a po svém! Jedno je jisté – všechna zvířátka byla vyčerpaná a vystrašená! Myšce uplavala její nejoblíbenější kšiltovka a jen tak tak zachránili všechna pádla a barely. Nejlepší bylo, když Žifi kotvil uprostřed proudu nebo když Muflonek nutně potřebovala vystoupit na toaletu… Po tříkilometrovém úseku došlo k přeskupení posádek – Žífa jel přes odpor Muflona s Muflonem. Myška výjimečně s Krokym a Bobr jel s Méďou a Kachnou, kterou Kůň odmítl přijmout na své lodi a odjel na Slovensko (Bratislava).

 

Cestou se všichni zarazili o most, na který vystoupali a došli do blízké restaurace zaplnit svá hladová bříška. Poté dorazili do kempu zvaného Mláka. Po založení tábora se všichni odebrali do daleko nedaleké restaurace v centru vzdáleném cca „2,5 km“, kde už na zvířátka čekali ošetřovatelé – Karel, Pawloch, Anežka a Fazolka.

 

Po všeobecném veselí a zavírací hodině, se všichni vrátili zpět do tábořiště a veselili se u kiosku kromě Koně a Karla, kteří byli v Bratislavě. Zvířátka opět začala dle unavenosti odcházet – pořadí: Bobr, Muflon, Žifi, Kachna, Méďa, Myška a Kroky. Zůstali a nikdo neví, kdy ulehli Karel, Pawloch a Kůň, kteří byli stále v Bratislavě.

 

Hláška dne: „Teda Žifi, ty máš kozy jako žirafa!“

 

DEN ČTVRTÝ

 

Po probuzení Myška, Bobr a Kroky zašli do centra pro pečivo. Proběhla vydatná snídaně v trávě a příprava svačiny a loď. Po zabalení tábora a několikanásobném „vracáku“ ke kiosku – byl tam hrozně silný proud – zvířátka úspěšně ovšem bez osmého pádla – odjela směrem Jemčina – trasa to byla velmi pěkná, ale krátká. Zvířátka zpívala, opalovala se, koupala se, svačila na pláži, fotila se a … Zkrátka si užívala posledních společných chvilek.

 

Když všichni přijeli do Jemčiny, vše řádně uklidili, zabalili a odebrali se na etapy na oběd – knedlo, vepřo, zelo (první nehegeš jídlo), pak následovalo několik koleček RO, RO, RO (pro nezasvěcené je RO, RO, RO vítězný pokřik vítězství Červeného ZOA nad nešvary všech možných živlů…)

 

Bobr (nadržený) už nemohl vydržet ten dlouhý půst bez svého samčího bobra a chtěl za každou cenu odjet. Když zvířátka zjistila, že z toho místa vůbec nic nejezdí (ani levné taxi), vyrazila do cca 5 km vzdálené vesnice. Když tam dorazila, Bobr sehnal odvoz na nádraží do nedaleké vesnice. A Myška a Kroky si prodloužili dovolenou a vrátili se zpět rychlostopem do kempu Mláka, kde na ně čekali již zmiňovaní ošetřovatelé Karel, Pawloch, Anežka a Fazolka.

 

Ostatní dojeli cca ve 2100 na Hlavní nádraží do hlavního města Prahy a tím expedice Lužnice 2006 beze jména byla úspěšně ukončena.

 

Nejoblíbenější hláška vody: A NEPIJ FURT

 

 

FAK(T) JO!!!